Trivsel & Trygghet

Om T&T reglerna

Söderåsen BJJ & Mental Fitness styrelse och medlemmar har tillsammans antagit följande trivsel- och trygghetsregler.  Reglerna är formulerade som enkla och praktiska uppmaningar eller förhållningssätt för att alla som tränar tillsammans ska kunna må bra, vara trygga och trivas med varandra på föreningen. De anger även specifika ansvar för föreningens funktionärer.

Trivsel

Vi behandlar varandra med värme och respekt
Om alla tycker detta är en självklarhet behövs egentligen inte särskilt många andra trivselregler. Vi hälsar till exempel alltid på varandra när vi kommer in i lokalen eller tar emot gäster eller nya medlemmar. Vi försöker lyssna på varandra, är öppna och nyfikna, även när vi tänker olika. Vi respekterar varandras integritet och gränser. Ni vet, allt det där som gör att det fint att hänga tillsammans.

Alla får lov att träna efter egen ambitionsnivå och förmåga
Vi strävar efter att ha en stöttande och konstruktiv atmosfär där alla kan lära sig i sin takt. De som vill tävla och köra 100% på mattan ska självklart få göra det, men utan att det påverkar andra som kommer för motionen, för nöjes skull, eller för sällskapet – se till att du vet vem du rullar med och anpassa dig efter det.

Ta särskilt hand om vitbälten
Folk som är nya behöver tid att vänja sig vid sporten, de behöver inte ”smashas” första dagen. Har du tränat läng(r)e finns inget att bevisa, och ingen prestige att förlora genom att rulla mjukt. Se till att nya medlemmar får en bra start genom att vara en förebild och visa vägen in i föreningen.

Hygien

Vi kommer rena till träningen och luktar gott
I grenar som innebär mycket fysisk närhet är detta extra viktigt. Kom nyduschad till passet, och borsta gärna tänderna innan. Innan vi kliver på mattan ser vi till att särskilt händer och fötter är rena.

Vi har alltid nytvättade träningskläder
Det betyder att träningskläderna tvättas efter varje pass utan undantag. För mindre barn som inte svettas lika mycket kan man använda sitt eget omdöme och luktsinne. Det kan vara bra att ha en extra gi hemma för tvätt- och torktider.

Kom aldrig till träningen om du har hudproblem eller utslag som du antingen vet är / inte vet om de är smittsamma!
Ringorm och andra smittsamma hudåkommor är tyvärr vanliga på gym när det tullas på denna enkla regel. Det är bättre att stå över ett träningspass om du är osäker på vad du tar med dig till dina lagkamrater.

Ta på flip-flops, tofflor eller skor när du lämnar mattan för att gå till omklädningsrum eller toalett. Undvik att lämna mattan under pågående träning.
Undvik dålig hygien och att smutsa ner träningsytan.

Inga skor på mattan!
Dojon är vårt tempel, håll den ren.

Vi hjälps åt att sopa och våttorka mattorna efter avslutat träningspass
Nästa pass förtjänar en fräsch träningsyta och vi roterar ansvaret för denna uppgift mellan oss. Känner du att du inte gjort det på ett tag kan det vara din tur :)

Olycksförebyggande och etikett på mattan

Lämna ditt ego vid dörren
Var en ”lärande förlorare och en ödmjuk vinnare”.

Se till att klippa tå- och fingernaglar kort
Detta är inte bara en fråga om hygien, det är även en skaderisk när vi rullar BJJ/NOGI.

Ta av örhängen, ringar, klockor och andra smycken innan pass
Det är lätt att skada sig själv eller din träningspartner på vassa smycken. Piercingar som är svåra att få av måste tejpas ordentligt.

Buga kort när du kliver upp på och av mattan
Det är sed att visa respekt för dojon, lärarna och lektionerna man får där genom att buga vid inträde och när man lämnar träningsytan. Undvik att lämna mattan under träningen
Behöver du ändå gå av, meddela gärna tränare först. Undvik småprat under träningen, var fokuserad och uppmärksam.

Respektera uppställningen
I början och slutet av varje pass ställer vi upp för att hälsa/tacka av varandra, inom BJJ i bältesordning med den högst graderade närmast fönstren. Vi pratar inte under uppställningar om inte instruktören inbjuder till det. Se till att dräkten sitter snyggt och att bältet är korrekt knutet.

Var medveten om din omgivning
Under sparring eller drillar måste du vara försiktig med vad som händer runt omkring dig. Om du och din partner har kommit för nära ett annat par bör ni ge plats för dem. Flytta på er och återställ samma position. Rumslig medvetenhet är särskilt viktig när man sparrar från stående. Var mycket försiktig när du gör nedtagningar som kräver mycket utrymme för att landa.

Träna på ett kontrollerat sätt
Om du inte vet vad du gör så är att göra det hårdare ingen bra idé! Det krävs åtskilliga hundra repetitioner av en rörelse för att bemästra saker som styrka och tajming. Innan du fullt förstår hur kraft, mekanik och rörelseenergi samverkar: rulla lugnt, mjukt och kontrollerat. Då reduceras risken för skador både för dig och din partner.

Applicera submissions långsamt
Om du fångar någon i en submission (ledlås eller strypning) ge dem gott om tid att ”tappa” (klappa tre ggr dvs. ge upp). Var inte explosiv eller onödigt kraftfull i rörelserna. Det gäller särskilt positioner att som är svåra att tappa ifrån (när armar är låsta t.ex.) eller då personen kanske inte känner till den submission som du har dem i (nybörjare). Det är alltid bättre släppa en submission om du känner att det finns risk för skada.

Respektera tappen – och tappa i tid!
Kom ihåg att tappen också är något båda parter ansvarar för. Sparring är ett verktyg för lärande, inte tävling. När det gäller BJJ-etiketten är detta en av de viktigaste sakerna att komma ihåg. Har någon tappat är matchen över, omedelbart.

Respektera skillnader i ålder, storlek och kön
Erfarenhet och kunskap är viktigt i BJJ, men det är lika viktigt att komma ihåg att storlek, ålder och kön också är verkliga faktorer. En tyngre person har enklare för att oavsiktligt skada en lättare person. Samma princip gäller när det är stor ålderskillnad mellan sparringpartners, eller när män rullar med kvinnor. Försök istället att matcha din träningspartners styrka och intensitet för att ni båda ska få ut det mesta av sparringen. Ge bara 100% om du vet att din sparringpartner också är beredd på och kan hantera det.

Styrelsens ansvar

Styrelsen är ytterst ansvarig för säkerhet, trygghet och trivsel inom föreningen.

Styrelsen är skyldig att agera då brister eller risker inom verksamheten eller i föreningens lokaler upptäcks, antingen på egen hand eller genom att delegera detta ansvar till lämplig part. I det fall bedömning, åtgärd eller kontroll krävs av annan part följer styrelsen upp till dess att bristen/risken kan anses vara löst eller godtagbart minimerad.

Styrelsen är skyldig att utreda varje inkommen rapport om missförhållanden inom föreningen. Misstänkta kriminella handlingar polisanmäls alltid.

Styrelsen ansvarar för att varje år utse en säkerhetsansvarig som tillsammans med medlemsansvarig har särskilt ansvar för medlemmars säkerhet, trygghet och trivsel.

Säkerhetsansvarig har som uppdrag att arbeta förebyggande med och följa upp på alla frågor som rör den fysiska säkerheten inom föreningen och dess lokaler, på evenemang som föreningen arrangerar eller deltar i osv. Bland rutinmässiga uppgifter ingår att regelbundet ha koll på släckningsutrustning och medicinskåp, och se till att de fungerar och är utrustade.

Styrelsen kontrollerar även att samtliga instruktörer årligen inkommer med utdrag från polisens belastningsregister. Sekreterare bokför genom att markera i IdrottOnline efter uppvisat och godkänt registerutdrag.

Rapportera olycksfall eller missförhållande

Om du som medlem råkar ut för en olycka som skulle kunna ha förebyggts, skulle känna dig otrygg, har utsatts för något obehagligt eller upplever att någon annan utsätts för ett missförhållande, finns flera vägar att rapportera in det så att vi kan agera:

Kontakta i första hand säkerhetsansvarig och/eller medlemsansvarig:

sakerhet@soderasenbjj.se

medlem@soderasenbjj.se

Skulle du hellre vilja det vänder du dig direkt till styrelsen via ordförande:

ordforande@soderasenbjj.se